Vinduer og priser

Det er nu dejligt, når man som håndværker får lov til at være med i et byggeri, hvor bygherren ikke udelukkende går efter at få det udført billigst muligt. I mit arbejde som tømrermester oplever jeg meget tit, at en bygherre slet ikke blander sig i, hvad det koster at lave for eksempel en tagkonstruktion på et hus. Det er sikkert naturligt nok, for de færreste har jo forudsætninger for at vurdere om min pris er i orden eller ej.

Men det er noget andet, når det kommer til diverse udstyr, som en bygherre måske har set annoncer for fra et byggemarked, som måske har et specielt godt tilbud. I en del tilfælde mødes jeg af undrende spørgsmål, når det for eksempel kommer til priser på yderdøre, for så har den pågældende for nylig set en reklame for nogle billige yderdøre, hvis udseende han for så vidt godt kunne lide – i hvert fald bedømt ud fra det billede, der var bragt i den pågældende reklameavis.

Så er det, at jeg i mange tilfælde må bruge lidt tid på at forklare min kunde, at hvis jeg skal stå inde for kvaliteten, så skal der altså være tale om døre fra en producent, jeg har kendskab til og hvis kvalitet, jeg kan stå inde for. Jeg påpeger i den slags tilfælde altid, at det jo kan blive dyrt i det lange løb, hvis man vil spare nogle hundrede kroner på for eksempel en entredør, og den så kun holder halvt så mange år som en dør af god kvalitet.

Nøjagtigt det samme gør sig gældende, når en bygherre skal vælge, hvilken type vinduer der skal monteres i hans nye hus. For det første oplever jeg tit, at mand og kone ikke er enige, og så er det, at jeg må træde til med min erfaring fra tidligere byggerier, for hvis man har fået bygget et hus, der i stil nærmest kan betegnes som et moderne bondehus, så skal man selvfølgelig ikke montere nogle tophængte vinduer med en enkelt, stor glasrude. Så skal man i stedet tænke på dannebrogsvinduer eller måske endda de såkaldte bondehusvinduer med flere sprosser mellem de små glasruder.

Og igen her støder jeg tit på, at folk har en ide om, at man kan få billige vinduer i det lokale byggemarked, som vel kan være lige så gode som andre vinduer. Men det er de normalt ikke, for når et byggemarked har et godt tilbud på den slags, kan man roligt regne med, at der er tale om vinduer af for ringe kvalitet.

Men som sagt oplever jeg også, at folk er parate til at betale for at få deres ønsker opfyldt. Sådan et hus har jeg lige været med til at bygge, og det var en fornøjelse. Og så synes jeg faktisk også, at resultatet er blevet rigtig godt, og jeg ved i hvert fald med mig selv, at mine folk har gjort deres bedste for at levere et hus i høj kvalitet, og det har bygherren også givet udtryk for.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *